Şimdi hep beraber düşünelim; bir kasın gevşemesi ne işe yarar?
Tabiki gereksiz yada fazla kasılan bir kasın gevşemesini sağlar. Yani kabaca bazı hastalıklarda kasların sürekli kasılmasına bağlı eklemler ve organlar sıkışır, yer değiştirir veya fonksiyon kaybına uğrar. İşte bu hastalara uygulanacak uygun dozda ilaç ile belirtiler ortadan kalkabilir. Bu anlamda onlarca hastalık küçük enjeksiyonlarla cerrahisiz tedavi edilebilmektedir.
Aynaya bir de arka tarafından bakalım: Normal kasıldığında kırışıklık gibi başka etkiler de yapan bir kası gevşetirsek kırışıklığı önleyebilir miyiz?
Buna da cevabımız tabiki evet. Kısaca açıklamak gerekirse yüzeyel bir kasın hemen üzerindeki cilt, alttaki kasa sıkıca bağlıdır. Kas kasıldığında, üzerindeki cilt de kasa kasa sıkıca bağlı olduğundan uzunluğunu azaltmaya çalışır. Ancak cildin yapısı kasa benzemez ve kasılmaz. Bu nedenle mesafeyi katlanarak (kırışarak) küçültür. Yani kas kasıldığında üzerindeki ciltte kırışıklık oluşur. Sonuç olarak alttaki kas kasılmazsa üstteki ciltte kırışıklık oluşmaz.
Ancak biz Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif cerrahlar bu işlemin daha çok kozmetik etkilerinden faydalanırız. Mesela konuştuğumuzda, güneşe yada ışığa doğru baktığımızda, ağlarken, gülerken, yerken, içerken, acırken, severken…. kısacası hemen her durumda yüz kaslarımızı kullanırız. Özellikle de göz kenarları ve alın gibi üst yüz kısmımızda, cilde yapışık bolca ifade kaslarımız bulunur. İşte bu kaslar, yukarıda belirttiğim ruhsal durum yada günlük aktivitelerimizle kasılsıkça üzerindeki cildi katlar yani kırıştırır. Malesef yaş ve güneşin de yıpratıcı etkileri bu kırışmaya katkı sağlar. En sonunda kırışıklık kalıcı hale gelir. Biz Estetik cerrahlar tam da burada devreye gireriz.
Evet devreye gireriz ama herşeyi kontrollü yapmak bizi diğer uygulayıcılardan ayırır. Burada yüz estetiği işleminin kime, nereye, ne zaman ve ne kadar dozda yapılmalı, yan etkileri ne olabilir?, yan etki olursa nasıl müdahale edilir? Ne zaman tekrar etmek gerekir? gibi nitelikli sorular karşımıza çıkar. Bu sorular işin detayı gibi görünse de hesaplamadan yapılan her müdahalenin insana zarar vereceği unutulmamalıdır.
Örneğin erkeklerle kadınların kas yapı ve güçleri farklı olduğundan aynı dozlar kullanılmamalı,
Her bireyin kas gücü farklı olduğundan her bireye farklı dozlar uygulanmalı,
Bu uygulanan kasın ne kadar derinde yada yüzeyde olduğunun bilinip enjeksiyon derinliği ona göre ayarlanmalı,
Uygun doza ulaşmak için seyreltme miktarı ayarlanmalı,
Gerekirse tekrarlama yapılmalı,
Yan etki takibi yapılmalı,
Yan etki gelişirse müdahale edilip düzeltilmeli gibi detayları bilmek en önemli nüanslardır